Bierdeskundige Huub (70) uit Made komt met eerste cinqdrupel ter wereld: ‘Een lekker zwaar biertje’

https://www.bndestem.nl/drimmelen/bierdeskundige-huub-70-uit-made-komt-met-eerste-cinqdrupel-ter-wereld-een-lekker-zwaar-biertje~aca9239c

Bierdeskundige Huub (70) uit Made komt met eerste cinqdrupel ter wereld: ‘Een lekker zwaar biertje’

MADE – Een dubbel, tripel of quadrupel: zwaardere biersoorten die je zo uit de schappen pakt bij de supermarkt. Bierspecialist Huub van Dijk uit Made doet er nog een schep bovenop. Hij ontwikkelde een cinqdrupel. „Elke slok nodigt uit tot de volgende.”

Sjoerd Marcelissen 08-08-25, 21:00 Laatste update: 08-08-25, 21:03

De 70-jarige Van Dijk is zytholoog, professioneel opgeleid in het proeven en maken van bier. Zijn bier is de Wittekop, ruim tien jaar geleden voor het eerst gebrouwen. Met dat biertje won hij meerdere prijzen. Zo werd de Wittekop in 2017 bij een verkiezing van de Brabantse kranten gebombardeerd tot Brabants lekkerste biertje.

Bier is zijn passie. Met zijn vrouw Jolanda – die hij ‘ons Kee’ noemt – gaat de markante Madenaar al jaren naar brouwerijen, festivals en cafés. Om zijn kennis van bier te ontwikkelen en zijn eigen bier te promoten. Maar ze zien het ook als uitjes en vakanties. „Je komt onder de mensen en het is gewoon hartstikke leuk.”

Door de jaren heen gaf Van Dijk talloze proeverijen en liet hij meerdere eigen biertjes brouwen onder zijn bedrijfsnaam Belgica. „Niks mooiers dan een product te ontwikkelen dat mensen lekker vinden.”

Alleen met een goede kennis, brouwer Jacco de Wee uit Middelburg, filosofeerde hij vaker over een lekker zwaar biertje. Samen stelden ze een nieuw recept samen. „Een tripel of quadrupel geeft aan dat het zware bieren zijn, met een behoorlijk hoog alcoholpercentage. Een quadrupel is meestal tussen de 10 en 14 procent. Een cinqdrupel bestaat eigenlijk niet, dat heb ik zelf bedacht. Ik liep al zo lang met dat idee rond. Het is de allereerste cinqdrupel ter wereld. Deze biersoort heb ik voor de Benelux laten registreren.”

‘Een gekkenhuis’

Het biertje is gebrouwen in het Belgische Genk en heeft de naam Zware Kop. Uitleg voor deze naam is overbodig. Want het bier heeft een alcoholpercentage van 15,5 procent. „Alhoewel”, geeft Van Dijk toe. „Eigenlijk is het 16 procent, maar de etiketten met 15,5 waren al gedrukt.”

Of je het product met zo’n hoog percentage nog bier kunt noemen, daar is volgens Van Dijk geen twijfel over. „Het gaat om de ingrediënten. Die zijn klassiek: mout, hop, suiker, gist en water. Wij hebben niks toegevoegd. Zo zie je soms dat een biertje met whisky wordt aangevuld.”

De Zware Kop is op traditione­le wijze gebrouwen

-Huub van Dijk , Bierspecialist

Van Dijk wijst op het feit dat er zwaardere bieren bestaan, met een alcoholpercentage van soms wel 60 tot 80 procent. Vaak is dan sprake van een andere techniek, zoals vriesdestillatie, waarbij tijdens het proces het water wordt bevroren en de alcoholconcentratie toeneemt. „De Zware Kop is daarentegen op traditionele wijze gebrouwen.”

Als Van Dijk over bier praat, vertelt hij als een ware professor. „De afdronk is droog en blijft mooi aan het gehemelte hangen. Dit heeft kruidigheid, fruitigheid en het is licht peperig. Elke slok nodigt uit tot de volgende. Je proeft de smaak van vijgen en ander gedroogd fruit. Je kunt het beter niet bij het eten pakken, dat is te zwaar. Het kan eventueel bij een kaasje uit de Cantal (Frankrijk) of Fuet-worst uit Spanje.”

Half juli kwam de Zware Kop op de markt. Van Dijk heeft al veel mensen moeten teleurstellen. „Het was een gekkenhuis. Binnen twee weken waren de 1128 flesjes uitverkocht.” De liefhebbers hoeven niet te treuren. Een nieuwe lichting Zware Kop komt eraan. „Maar voordat die lichting klaar is, zijn we misschien een halfjaar verder.”