Abdijbierfestival – Middelburg
Een bierfestival op zo’n prachtige locatie is meer dan alleen proeven.
Voorlopig Programma
Officiële opening: vrijdag 20 mei om 15.00 uur door gedeputeerde drs. J. de Bat en
wethouder ir. J.J. Aalberts
Programma workshops en lezingen
Evenals vorig jaar heeft u ook dit jaar tijdens het abdijbierfestival de mogelijkheid een aantal
workshops te volgen. Tegen betaling van 3 jetons wordt u door bierkenners en bierbrouwers
geïnformeerd over onderwerpen als Monniken en hun bieren, Bier en kruiden en Bier en
chocolade. En het blijft niet bij informeren alleen, er wordt natuurlijk ook geproefd!
Jef van den Steen, vrijdag 20 mei 19.00 uur en 20.30 uur
Bierkenner Jef van den Steen studeerde brouwerijtechnologie aan de Gentse Hogeschool. Hij
is mede-eigenaar van en brouwmeester in brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere.
Daarnaast is hij auteur, hij heeft een aantal boeken over bier geschreven, waaronder het
bekende Trappist. Het bier en de monniken. Hij is vaste redacteur bij het Belgische tijdschrift
De Zytholoog en hij schrijft artikelen voor onder andere Bier Passie Magazine. Ook geeft hij
regelmatig lezingen. Wie eenmaal Jef van den Steen hoort praten over bier, voelt zijn passie
voor dit onderwerp. Tijdens zijn workshops zal hij het hebben over de monniken en hun
bieren.
Jacco de Wee, vrijdag en zaterdag 17.00 uur
Brouwer Jacco de Wee was jarenlang hobbymatig bezig met het brouwen van bier. Zijn
zoektocht naar het ultieme recept had als resultaat het blonde Hosternokke bier. Inmiddels is
naast Hosternokke blond ook de Hosternokke dubbel môk ôk éh op de markt gebracht. De
bieren worden nu nog bij een gastbrouwerij gebrouwen, maar binnenkort hoopt Jacco de Wee,
samen met zijn vrouw Marja, zijn eigen brouwerij ‘Stadsbrouwerij Middelburg’ te openen.
Jacco de Wee heeft tijdens al zijn jaren van brouwen veel kennis opgedaan over de
ingrediënten van het bier. De twee workshops die hij tijdens het bierfestival zal verzorgen
hebben als thema ‘Bier en Kruiden’.
Huub van Dijk, zaterdag
Als er iemand boeiend kan vertellen over bier is het Huub van Dijk, een uit Made afkomstige
zytholoog. Hij studeerde af in Hasselt en heeft een door Belgische Brouwers en het Hoger
Instituut voor Bier en Gastronomie erkend diploma behaald. In 2015 bracht hij zijn eigen bier
met de naam Wittekop op de markt. Wittekop is een combinatie van wit bier en een saison.
Huub van Dijk organiseert regelmatig proeverijen, waarbij hij bepaalde gerechten met bier
combineert. Tijdens het festival zal hij twee workshops verzorgen. Eén onbekend spannende
en, vanwege het eclatante succes van vorig jaar, één over bier en chocolade.
Walchers Biergilde
Het Walchers Biergilde is beide dagen aanwezig om de kunst van het bierbrouwen te
demonstreren. Tijdens het festival is het ook mogelijk om het eindproduct te proeven van deze
geweldige amateur brouwers!
Zaterdag 21 mei 22.00 uur: sluiting.